Image
Image

Περιτομή ονομάζεται ο περιορισμένος ακρωτηριασμός της φυσικής διαμόρφωσης του ανδρικού μορίου, συγκεκριμένα είναι η αποκοπή (αφαίρεση) της πόσθης ή ακροποσθίας (αρχ. ακροβυστίας), της πτύχωσης δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους, του εξωτερικού ανδρικού γεννητικού οργάνου. Η περιτομή εξυπηρετεί κατά μία άποψη λόγους υγιεινής: με την αφαίρεση της πόσθης μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης από τη συσσώρευση μικροοργανισμών ή ξένων σωμάτων (σκόνης, σμήγματος κλπ.).

  Η περιτομή ενδείκνυται για τη χειρουργική αποκατάσταση της φίμωσης και συνιστάται σε κάθε περίπτωση όπου ο άντρας ή το παιδί δεν μπορεί να αποκαλύψει τη βάλανο ή όταν η βάλανος αποκαλύπτεται, αλλά δημιουργεί προβλήματα στένωσης και πόνου κατά τη στύση.

  Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία περιφερικά στη βάση του πέους. Στην συνέχεια, τέμνεται και απολινώνεται ο χαλινός και ακολουθεί αφαίρεση του δέρματος που έχει υποστεί σκλήρυνση και στένωση. Αφού γίνει η ραφή του τραύματος, τοποθετούνται γάζες και ελαστικός επίδεσμος γύρω από το πέος. Στα παιδιά και στα νεαρά άτομα μπορεί η επέμβαση να γίνει με γενική αναισθησία. Ο μέσος όρος νοσηλείας είναι μερικές ώρες.

Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής θα πάρει αντιβίωση και πρέπει να είναι προσεκτικός σε ότι αφορά τη φυσική δραστηριότητα. Αν έχουν γίνει ράμματα που δεν τα απορροφά το σώμα, αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν σε 7 με 10 ημέρες μετά το χειρουργείο.  Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Η πλήρης επούλωση του τραύματος συνήθως γίνεται σε 10-12 ημέρες, και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να απαιτήσει και 2 εβδομάδες, μέχρι να επιτραπεί η πλήρης δραστηριότητα. Μία τυπική εργασία γραφείου μπορεί να γίνει 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση, και η σεξουαλική επαφή είναι συνήθως εφικτή ύστερα από δύο εβδομάδες.

  Μετά την επέμβαση, σε μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να εμφανιστεί αιμάτωμα, το οποίο αντιμετωπίζεται με πίεση στο τραύμα και δεν έχει καμία συνέπεια στον ασθενή. Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί επιμόλυνση του χειρουργικού τραύματος, η οποία αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη χορήγηση αντιβιοτικών.

Oφέλη από την περιτομή

  Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η περιτομή έχει οφέλη για την υγεία, όπως:

•    Μειωμένο κίνδυνο των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

•    Μείωση του κινδύνου για ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στους άνδρες

•    Προστασία ενάντια στον καρκίνο του πέους και μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες συντρόφους των αντρών

•    Πρόληψη της βαλανίτιδας (φλεγμονή της βαλάνου) και της βαλανοποσθίτιδας (φλεγμονή της βαλάνου και της ακροποσθίας)

•    Πρόληψη της “φίμωσης τους πέους” και της παραφίμωσης (ανικανότητα να επιστρέψει η ακροποσθία στην αρχική της θέση)

Η περιτομή καθιστά επίσης ευκολότερη την καθαριότητα και την καλύτερη υγιεινή του πέους.

Oι κίνδυνοι της περιτομής

  Όπως κάθε χειρουργική διαδικασία, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που συνδέονται με την περιτομή. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί είναι περιορισμένοι. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την επέμβαση είναι:

•    Πόνος

•    Κίνδυνος αιμορραγίας και λοίμωξης στην περιοχή της περιτομής

•    Ερεθισμός της βαλάνου

•    Αυξημένος κίνδυνος φλεγμονής στο άνοιγμα του πέους

•    Κίνδυνος τραυματισμού στο πέος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

25ης Μαρτίου 130, Πετρούπολη 13 231, Αθήνα
Ωράριο Ιατρείου: Δευτέρα-Παρασκευή 17:30-20:30

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

© Urologos Andrologos. Designed & Hosted By Logicsoft